V Prešove bude o štyri základné školy menej

01.12.2004 Celý región

O štyri základné školy (ZŠ) sa od 1. júla 2005 zúži sieť týchto zariadení na území mesta Prešov. Rozhodli o tom poslanci tunajšieho mestského zastupiteľstva ...
O štyri základné školy (ZŠ) sa od 1. júla 2005 zúži sieť týchto zariadení na území mesta Prešov. Rozhodli o tom poslanci tunajšieho mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí v pondelok 29. novembra neskoro večer. Výsledkom má byť efektívnejšia prevádzka.

Zrušené školy sú prevažne v starej časti mesta. Len jedna sa nachádza na sídlisku Sekčov, kde sa však populačný rast zastavil, navyše je v tesnom susedstve s inou ZŠ. Dotknuté školy v tomto školskom roku navštevuje dovedna 1803 žiakov. Na súčasných 20 ZŠ v Prešove je dovedna vyše 10 600 žiakov, v minulom školskom roku ich bolo o 500 viac. V tomto školskom roku poklesol počet tried v ZŠ o 18 na 458.
Racionalizačné opatrenia, ktoré poslancom predložil na schválenie Školský úrad (ŠÚ) Prešov, zriadený mestom Prešov, vychádzali zo súčasného a predpokladaného stavu financovania zariadení, ktorých zriaďovateľom je mestská samospráva. Podľa vedúceho ŠÚ Pavla Feňuša racionalizačné opatrenia v tomto školskom roku vyčerpali vnútorné rezervy škôl a školských zariadení, preto museli siahnuť na organizačnú štruktúru celej siete.
Vyššie nároky na financovanie chodu ZŠ v Prešove podľa analýzy ŠÚ spôsobuje napr. to, že objekty sú vykurované ako bytová zástavba ale bez možnosti termoregulácie. Na vyššiu potrebu mzdových prostriedkov vplýva fakt, že je stopercentná kvalifikovanosť učiteľov a veľký podiel z nich je vo vyšších platových stupňoch.
Na zasadnutí mestského parlamentu však neprešiel podobný návrh na zrušenie štyroch materských škôl z ich celkového počtu 25. Poslanci sa k návrhu vrátia začiatkom roku 2005.
(jj)
 

Vyberte región